משרד החקלאות ו-GrowingIL שמחים להשיק תחרות אתגר שתתמקד בהיבטים שונים של התמודדות עם שינוי אקלים בחקלאות.
רבות מדובר על שינוי האקלים, אולם אנו מבינים שהשינויים הללו כבר כאן ואין דרך להתעלם מהם. מחקרים בדבר ההשפעות השליליות של שינויי האקלים תפסו תאוצה בקרב קהילת המדע בעולם כולו, וגם בישראל. גם החקלאים מתמודדים, כבר היום, עם חלק מפגעי האקלים, ללא פתרונות וכלי התמודדות.
כדי להבטיח את המשך שגשוג החקלאות בעתיד, זו העת לשים את הדגש על פיתוח פתרונות וכלים יישומים, הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך. הדבר נחוץ כדי שהחקלאים יוכלו להמשיך לגדל ולספק תוצרת טרייה ושמירה על ביטחון תזונתי בישראל ובעולם.
במה עוסקת תחרות האתגר?
התחרות מתמקדת בעולמות תוכן של פתרונות של חברות אג-טק/ארגונים למניעת/צמצום נזקי חום, שיקטינו את הפגיעה בענפי החקלאות הצמחית, בשלבי הגידול הרגישים, ויאפשרו גידול רציף ובר קיימא, גם בתנאים אקלימיים מאתגרים. התחרות תהיה בנושאים של:
-
אמצעים יעילים כלכלית לפתרונות בקרת אקלים לבתי צמיחה (Indoor/Greenhouse) לגידול ירקות.
-
חיזוק העמידות וצמצום נזקי החקלאות הצמחית כתוצאה מגלי חום ואירועי שרב.
-
חיזוק העמידות וצמצום נזקי החקלאות הצמחית כתוצאה מחורפים חמים.
האתגרים
במשך 30 השנים האחרונות עלתה הטמפרטורה הממוצעת בישראל בשיעור של כ-1.5 מעלות (מ-1.3 מעלות בעמקי הצפון עד 1.9 מעלות במישור החוף), ונראה כי האקלים נהיה קיצוני יותר. מניתוח מגמות הטמפרטורה עולה כי גלי החום, הופכים לתדירים יותר ועמוקים יותר. ניתוח מגמות המשקעים מצביע על נטייה קלה לירידה בסך כמות הגשם השנתית (בעיקר בצפון ובמזרח) ולהתארכות פרקי הזמן ללא משקעים בחורף. לצד חודשים שחונים למדי, נצפים משקעים הניתכים בעוצמה גבוהה ועלולים להציף שדות ומטעים ולגרום נזק. השלכות שינויי האקלים על החקלאות הן נרחבות וכוללות פגיעה ביבול (באיכות ובכמות) בענפי החקלאות הצמחית, ירידה בתנובה ובפוריות במשקי החי, הגברת צריכת המים, והחמרת אתגר ההתמודדות עם פגעים בענפי הצומח.
תופעת שינוי אקלים משפיעה על החקלאות באופן ישיר ומוחשי. לאור הצפי כי המגמה צפויה להימשך ואף להחריף, נדרשת פעולה שתאפשר המשך ייצור מזון טרי במגוון דרכים ושיטות תוך מציאת פתרונות לאתגר באופנים הבאים:
אתגר 3: חיזוק העמידות וצמצום הנזקים בחקלאות הצמחית כתוצאה מחורפים חמים.
לאתגר זה מתבקשים פתרונות (מוצרים/שירותים) ברי קיימא וכלכליים לחקלאי, שמאפשרים התמודדות עם מיעוט שעות הקור/ויסות מנות קור למטעים/נשירים.
סוגי הגידולים הרלוונטיים לאתגר: מטעי עצי פרי נשירים כגון תפוח-עץ, אגס, דובדבן, אפרסק, שזיף, קיווי, שקד ומטעים נשירים נוספים.
אתגר 2: חיזוק העמידות וצמצום הנזקים בחקלאות הצמחית כתוצאה מגלי חום ואירועי שרב
לאתגר זה מתבקשים פתרונות (מוצרים/שירותים) ברי קיימא וכלכליים לחקלאי, שמאפשרים התמודדות עם אירועי שרב קיצוניים בתקופה קריטית של הגידול. הפתרונות עשויים להיות כאלו שמופעלים רק בעת אירוע אקלימי חריג וצריכים להיות כאלו שאינם מפריעים לגידול הרציף, ואמינים מאוד בעת אירוע קיצון אקלימי.
סוגי הגידולים הרלוונטיים לאתגר: ירקות, תבלינים, פירות ופרחים הגדלים בשטחים פתוחים ובכלל זה תחת כיסוי רשת (קבוע או זמני).
אתגר 1: אמצעים יעילים כלכלית לפתרונות בקרת אקלים לבתי צמיחה (Indoor/Greenhouse) לגידול ירקות.
לאתגר זה מתבקשים פתרונות (מוצרים/שירותים) טכנולוגיים ברי קיימא וכלכליים לחקלאי שמאפשרים צמצום הפגיעה בצמחים בין אם בעזרת בקרת אקלים מלאה, או ע"י צמצום השפעת אירועי אקלים קיצוניים בתוך בית הצמיחה והקטנת נזקי האקלים בבתי צמיחה שונים, תוך גידול יבול איכותי.
סוגי הגידולים הרלוונטיים לאתגר: ירקות, ושאר מוצרים חקלאיים טריים הגדלים בבתי צמיחה. יינתן יתרון לענפים חקלאיים בעלי משמעות כלכלית גבוהה בחקלאות ישראל.
הפרס לזוכים!
החברות הזוכות (במקום הראשון והשני) יזכו לקיים במהלך 2022 POC משותף ביחד עם יחידת שה"מ אשר ימומן כולו על ידה (עד לסכום של 50,000) ויבוצע אצל חקלאי /מו"פ שיספק את " שירותי החווה" לביצועה ,תוך כדי ש-יחידת שה"מ תקצה את משאביה הפיזיים והאנושיים לטובת ה- POC.
מתן הפרס ומימון ה POC מותנה בזמינות תקציבית בשנת התקציב 2022 ויחול בהתאם כללים החלים על מימוש תקציבי מחקר ופיתוח בקרן מחקרי שה"מ (שירותי ההדרכה והמקצוע של משרד החקלאות).
מי יכול להגיש מועמדות?
תאגיד שהתאגד בישראל, או גוף משפטי אחר המאוגד כחברה, אגודה, מלכ"ר, עמותה, עוסק מורשה או כשותפות רשומה הפועלים בהתאם לדיני מדינת ישראל.
שופטים
צביקה כהן
סמנכ"ל בכיר למימון והשקעות
משרד החקלאות ופיתוח הכפר
פרופ' אלי פינרמן
ראש מינהל המחקר החקלאי
מכון וולקני
שבתאי כהן
אגרונום, חבר הוועדה המייעצת
שורש דבר
ד"ר דוד אסף
מנהל תחום בכיר סביבה וקלינטק,
משרד הכלכלה והתעשיה
יוסי אקרמן
שותף-מייסד
רשות היזמות והחדשנות OpenValley,
לשעבר נשיא חברת אלביט
פרופ' עידו ברסלבקי
המכון לביוכימיה מדעי המזון והתזונה
הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה
חיים תג'ר
מנהל אגף בכיר ענפי שירות וסביבה חקלאית
שה"מ , משרד החקלאות
קרינה רובינשטיין
מנהלת פיתוח עסקי, הרשות לחדשנות
פרופ' דני שטיינברג
סגן ראש המינהל לפיתוח אסטרטגי
מינהל המחקר החקלאי
מכון וולקני
ד"ר מיכל לוי
המדענית הראשית וסמנכ"לית בכירה למינוף המו"פ החקלאי והחדשנות
משרד החקלאות ופיתוח הכפר
חגי שניר
מנהל שירות ההדרכה והמקצוע
שה"מ
לו"ז האתגר
01/11/21
מועד סגירת הגשת המועמדות לאתגרים
16/11/21
פרסום המיזמים שהתקדמו לשלב הבא בתחרות.
15/12/21
אירוע גמר - הצגת הפיינליסטים ובחירת החברה הזוכה לשלב הפיילוט
13/10/21
אירוע השקה וירטואלי לאתגר
בו יינתן מידע נוסף על התחרות, האתגרים, והתהליך
01/11/21 - 15/11/2021
מעבר על ההגשות וסינון חברות פיינליסטיות שיעברו לשלב הבא של התהליך.
16/11/21 - 1/12/21
סשנים של מנטורינג ואדפטציה של הפתרונות המוצעים לצרכים של משרד החקלאות ושה"מ על ידי צוותי המשרד